Det pekar åt uppgång!

Jag har tidigare varit inne på spåret att börsen skall upp mer som en reaktion på den urblåsning vi hade den 22:e, men det har inte funnits något att gå på!
Vi har "bigrangeday" den 22:e då OMX rörde sig över 80p och gjorde en helomvändning under panikartade former.
Sådana här dagar brukar följas av fortsatt uppgång!

Jag har från början varit inställd på att vi skulle få en konsolidering av någon form och att botten i konsolideringen skulle utgå från lägstanivån den 22:e och vara stigande. En bearish konsolidering som sedan avslutas med ett utbrott ner. Därför har jag inväntat en större nergång och istället fått se det vända upp 2 ggr på kort tid.

Efter att ha studerat främst NASD idag, där jag återigen väntade mig nergång och istället fick en reversalday upp, så har jag kommit fram till följande.

Vi ligger redan i en konsolidering, med ursprung från uppgången den 22:e!
Det ligger alltså och pendlar vid toppen den dagen och det tolkar jag som att börsen snart är redo för ett utbrott upp! Man ser det tydligast på NASD COMP.

Över 980 på OMX skulle jag tolka som ett utbrott, helst med ökad volym.
Målkursen är ungefär densamma som tidigare 1040-1060.
Vi kan fortfarande få en nergång till 915-930 och det borde då vara bra nivåer att gå in för uppgång.

Passandebedömmning??

Har läst något som hastigast om "passandebedömmning" på Nordnet, men inte brytt mig om att fördjupa mig vidare. Det skulle jag ha gjort!

Eftersom swingtradingen ligger nere tills en formation eller något som helst tecken på trendrörelse uppenbarar sig, så tänkte jag idag idag prova på lite daytrading. Objektet var en OMX köpwarrant som skulle inhandlas vid kl 10.20 när OMX låg som lägst. Köpordern gick ej igenom med felmeddelandet "invalid instrument". Efter många försök, så ringde jag tillslut till Nordnet och fick veta att man var tvungen att aktivera warranthandeln genom att svara på ett par frågor i en passandebedömmning. När jag väl gjort det, så loppet kört och OMX hade redan rusat i höjden. Kostnad = 8000-10000 kr

Ska läsa all info från Nordnet framöver!

Förövrigt har utvecklingen i USA idag gjort att bitarna troligen börjar falla på plats.
Vi står inför en uppgång troligen närmsta tiden!
Ska fortsätta analysera och återkommer ikväll eller imorgon bitti!


Inför morgondagen och resten av veckan.

Har svårt att se något annat än nergång initialt imorgon!

Eftersom det nu blev fortsatt nergång trotsallt, så lever konsolideringsteorin fortfarande.
Vi bör isåfall hitta stöd vid bottennivån 915-920 på OMX och vända upp med besked!
Etablerar det sig under detta intervall, så ser det dock mörkt ut även på kort sikt enligt mig!
Sannolikt fortsätter då nergången mot 875 som första mål.

Om man tittar på DOW-index, så ser det oxå mörkt ut! 12000 är motsvarande nivå, där det bör komma en uppstuds. Men vid etablering under, så ges illavarslande signaler.

Sannolikheten att det kommer braka neråt och passera årslägsta på sikt har stärkts betydligt idag och jag tror isåfall att det är sista nervågen innan en riktig raketuppgång tar vid. Dock kan det bli smärtsamt för de utan nerver att följa med på nervägen!

Återkommer när läget klarnat upp ytterligare!

FED sänkte 0,5%

Det blev den förväntade sänkningen och DOW har har tagit ett rejält skutt uppåt i skrivande stund!

Det här tolkar jag dock som att det är slutsänkt nu om ekonomin inte förvärras ytterligare:

"Räntekommittén konstaterade att onsdagens åtgärd,
tillsammans med de åtgärder som vidtagits tidigare, bör
hjälpa till att stödja en måttlig tillväxt med tiden och
mildra riskerna mot den ekonomiska aktiviteten.
        "Men nedåtrisker mot tillväxten kvarstår. Kommittén
kommer att fortsätta att utvärdera effekterna av den
finansiella utvecklingen och andra faktorer på de ekonomiska
utsikterna och kommer att agera efter behov för att adressera
dessa risker", skriver Fomc./PD"

Tror det är bad news för börsen i förlängningen enligt tidigare resonemang!

Räntebesked ikväll!

De senaste dagarnas utveckling har varit helt trendlös.
Volymen avtar och det ser ut som att vi bygger upp till ett utbrott efter kvällens klimax eller antiklimax.
Att gissa vilken riktning det blir känns mer eller mindre som lotto idagsläget!
Eftersom räntesänkningar merellermindre är det enda positiva bränsle som finns idagsläget, så vill marknaden gärna höra att det kommer mer i framtiden. I det längre perspektivet så spelar det alltså ingen roll vad man ger för besked idag sålänge man övertygar att det kommer mer. Lyckas man inte förmedla det till marknaden, så är vi snart på årslägsta igen på börsen!

Vägen ligger mer eller mindre öppen åt båda håll på kort sikt som det känns nu.
1040-1050 på uppsidan 900-920 på nersidan, där har vi tänkbara intervall som kan uppnås mycket snabbt när väl ett utbrott kommer.

Fortsatt ras skulle sannolikt innebära att börsen inleder den sista nervågen och utmärkta köplägen uppenbarar sig på lång sikt, men samtidigt så finns det mer som talar för att börsen skall upp lite till innan dess.

Min lottorad: FED sänker 0,50% och vi får ett kortsiktigt rally.
Gardering:   FED sänker 0,25% och vi får en initial nergång, men det vänder sedan upp igen.

Lyxfällan

I Svedala har vi ett tv-program som heter lyxfällan där överbelånade och överkonsumerande människor kan få hjälp att reda ut sin ekonomiska situation. De får hjälp av två experter som försöker förändra deras konsumtionsbeteende och omfördela lån, sälja inventarier mm.

I USA har de FED och Bush som hjälper stora delar av en överbelånad och överkonsumerande nation, som gjort kredit shopping till en livstil. De hjälper genom ATT GE DEM MER PENGAR, så de kan fortsätta shoppa och låna mer pengar!
Allt för att hålla TILLVÄXTEN vid liv....inflation, dollarförsvagning och statsfinanser är obetydligt...bara tillväxten fortsätter in i oändligheten.

Skillnaden mellan lyxfällan och FED är alltså att den första försöker bota sjukdomen medans den andre botar symptomen, men inte sjukdomen ;-)


Likvid

Dagens utveckling föll mig inte i smaken. Vi fick visserligen 933 på OMX, men jag tyckte det såg osäkert ut, så jag gick ur alla positioner. Bull gick jag ur redan på morgonen på upprekylen och Bear innan stängning. Vi får se vad som händer i USA ikväll, tyckte det såg positivt ut efter öppning.
Lite överaskande efter den keyreversal som vi fick i fredags. Mitt nästa drag var att gå in i bull, men jag går inte in utan att ha känning på ett starkt stöd.
Det är 50p ner till 900 och bara 30 p upp till 980 nu och risk/reward blir för stor!

Nu är ett sånt läge där det känns bäst att sitta vid sidlinjen och begrunda vad det är som händer.

Ner väntas

Idag måndag väntas nergång på OMX efter vändningen ner  i USA, samt djupdykningarna i Asien.
Detta är helt enligt det scenario som jag spekulerat i tidigare(ner mot 900 och sen upp igen) 
Jag kommer försöka sälja Bear runt 900-910, men avvaktar med att öka i Bull tills indikationer ges på att 900 verkligen håller. Det blir inget fånga kniven i det här läget, då nergången faktiskt förväntas fortsätta i förlängningen.

Det blir en händelserik vecka med mycket rapporter och FED på onsdag. Ska man lyckas trigga igång en ny uppgång på börsen?? Jag tror det blir så!

Skärpning!

Frånochmed nu lovar jag mig själv att det skall bli skärpning framöver!

Många affärer har missats pga. för snålt satta köp/säljnivåer.
Senaste missen var på dippen ner mot 875. XACT BULL vände på 125,50 kr och jag köpte visserligen en mindre post på 126 kr, men hade mer än dubbelt  så mycket på köp 125 kr som jag inte fick. Vansinnigt!!

Måste vara något sorts perfektionistsyndrom eller så är jag för defensiv i mina placeringar.
Jag borde ha varit +5% i år istället för +-0 istortsett.

Sådana chanser får inte missas om det här ska bli bra i år!


Långsiktig prognos

Även om jag i huvudsak sysslar med korta affärer 3-10 dagar, så är det viktigt att ha en bra uppfattning om den långsiktiga trenden. Jag tycker det finns anledning att hålla noggrann koll på vad som händer de närmsta månaderna, då en helomvändning upp eventuellt kan ta vid.

Som jag har förklarat tidigare, så tror jag inte att den ekonomiska nergången i USA blir en enda utdragen nergång utan räknar med en vändning/stabilisering till följd av den konstgjorda andning som nu pågår.
FED sänkte senast med 0,75% och det lanseras ytterligare stimulanspaket som troligen kommer ge effekt i början på nästa år. Nergången är ju i mångt och mycket kopplad till den nergång som väntas för huspriserna och de ökande räntekostnaderna. Jag personligen tror att huspriserna stabiliseras på en fortsatt hög nivå framöver.
Ökande räntekostnader bör i viss mån oxå motverkas av högre inflation och högre löner.  
Sen får vi räkna med en snabb räntekorrigering upp från FED för att motverka det inflationstryck som uppstår.
Detta är förmodligen en förutsättning för att denna teori skall slå in dvs. att man inte låter inflationen skena iväg utan agerar för att dämpa den igen.
Vår egen riksbank kommer troligen hålla en betydligt nyktrare ställning i räntepolitiken.

Idagsläget finns en oro för en utdragen nergång. Paralleler dras till Japan på 90 talet och oron för den Asiatiska utvecklingen spär på oron. Risken för en fastighetsbubbla som kan spricka är högst påtaglig, därav de aggressiva stimulansåtgärderna. På sätt och vis tror jag att det finns en del sanning i dessa farhågor, men det kommer inte bli en spikrak bana ner utan det blir en svag återhämtning i ekonomin och huspriserna i början på nästa år och sedan kommer den stora smällen. Denna tillfälliga återhämtning/stabilisering av ekonomin kommer tolkas mycket positivt av börsen och jag räknar med att en stor del av nergången från toppen kommer tas igen under andra halvåret 2008 och början på 2009, minst 2/3 av nergången.

Jag tror alltså att börsen kommer gå ner ytterligare de närmsta 1,5-3 månaderna innan vi påbörjar en bottenformation. Vi kommer troligen landa någonstans runt 40-45% nergång från toppen 2007 (OMX 750-800 p) och något mindre i USA (NASD COMP ca 1985-2020 p)
Någongång i april-juni kan den här nergången vara slut och sedan kommer en ny lång upptrend ta vid som tar index upp minst 40%, kanske 50%(1100-1200 p) från botten fram tills början på 2009.
Sen kommer baksmällan och en börsnergång som överskrider den botten som noterats i denna fas.
Den kommande uppgången kan mer eller mindre ses som en upprekyl i fallande trend om än en utdragen sådan.

Det här scenariot är naturligtvis bara spekulationer från min sida och kan komma att ändras framöver, men det är ett scenario som kommer finnas i bakhuvudet och troligen kommer prägla mitt agerande framöver även om jag i huvudsak tittar på trender av intermediär/kortsiktig karaktär.

Det ska bli spännande att se om jag får rätt igen!
2004,2005 och 2007, så prickade jag in utvecklingen bra. Inför 2006, så spådde jag en nergång andra halvåret, men det blev bara en rejäl sättning under april-juni innan uppgången tog vid igen. Jag var ett år för tidigt ute ;-)

Graf

Viktat om

Min ursprungliga idé om utvecklingen håller änsålänge, även om det fortfarande känns osäkert.
Har idag sålt hälften av XACT BULL och köpt BEAR. Fördelningen är 60% Bull och 40% Bear.
Bedömmer att nästa vecka kan börja neråt, kanske ner mot 900 igen! Då ökar jag i Bull igen och säljer av Bear. Därefter räknar jag med uppgång igen mot 980 eller över.

I förlängningen verkar det ändå som att nergången kommer att fortsätta och att 870 kommer passeras på nersidan.

Börjar bli girig

Girigheten börjar nog slå sitt grepp om mig nu  ;-)
Börjar nu plötsligt tveka på 980 som topp och kikar på 1040??
Allting går så fort nu och det blir svårt att bedömma styrkan i uppgången.
Indikationerna på konsolideringsscenariot har väl inte fallit på plats riktigt som jag tänkt mig och om man kollar på NASD, så ser det väl knappast ut som om det skulle vända ner imorgon. Island reversal på NASD, vilket innebär en helomvändning. Först gap ner sen gap upp!  Konsolidering intradag och avslutning positivt!!
Sen kommer MSFT med en rapport efter stängning som faller marknaden i smaken dessutom.

Å andra sidan har topparna de senaste dagarna bara stigit svagt, vilket kan vara en indikation på att 980 faktiskt håller!!

Känns lite som att lägga "fälleben" på sig själv om man inte agerar som man tänkt från början, så jag säljer nog häften av Bull och avvaktar lite med Bear tills stormen har lagt sig och man kan urskönja ett tydligare mönster.

Konsolidering

Det alternativ som känns mest aktuellt idagsläget!
image4

Recession!

Recession betyder i korta ordalag en ekonomisk inbromsning som varar mer är 2 kvartal.
Indikationerna som vi fått tyder på en utdragen recession, men vad exakt betyder det?
3,4,5,6 kvartal?
Det är alltså inte den stora depressionen som knackar på dörren vad vi vet än!
Med tanke på de aggresiva stimulansåtgärder som nu genomförs, så är det väl inte helt otänkbart att ekonomin vänder upp igen nästa år, vilket då kommer börja diskonteras på börsen minst ett halvår innan.

Vad den långsiktiga följden blir av dessa stimulansåtgärder blir återstår att se, men inflationen riskerar att sticka iväg iallafall och kanske måste smällen tas förr eller senare iform av kraftig åtstramning och en djupare svacka. Men just nu är det operation "rädda tillväxten" som gäller i USA och det tror jag faktiskt att de kommer lyckas med!


Worst Case Scenario

Det som är vanskligt idagsläget är att vi har ingen direkt botten formation överhuvudtaget att gå på.
Det är fånga kniven som gäller för egen del...buy into fear!

Mitt eget worstcase scenario är även det positivt på kort sikt. Det innebär att vi får en nergång imorgon mot 870-900 följt av en svag uppgång mot 950-960 för att sedan sätta en ny lägre botten.
Det innebär dock troligen att det bottnar ut för ett bra tag framåt.

Scenario nr 2 som kan vara riktig illa för de som långsiktigt bull är att det etablerar sig här nere. Då får vi en konsolidering med bottennivå runt 870-900 och pendlar sedan ett bra tag i intervallet 870-900 till 950-980 innan det fortsätter ner med ny kraft.

Fortsatt tokutförsäljning och ras finns inte med på min karta.

Panik!!

Nej då finns ingen större anledning att känna panik! Hade vi stått på toppen och tittat ner på dagens nivåer, så hade det funnits anledning till panik. Dagens nergång är med hög sannolikhet en del av ett selling klimax eller urblåsning på ren svenska som med stor sannolikhet når sin kulmen idag eller imorgon!
"Buy into fear and sell into greed"

Man brukar säga att börsen vänder minst ett halvår innan konjunkturen och vi har nu avverkat ett drygt halvår sedan toppen. det innebär att dagens nyheter mer eller mindre är diskonterade sedan ett tag tillbaka.
Vad händer sen då? Det beror på nyhetsflödet framöver, men initialt borde vi få en motreaktion uppåt. Förväntningarna på rapporter och statistik mm. börjar rimligen bli lågt ställda och oförändrat eller något sämre än förväntat kan framöver komma att tolkas positivt.

Imorgon hoppas jag på start ner och vändning upp redan på förmiddagen, sen får vi räkna med dipp igen framåt eftermiddagen, men inte lika kraftig. Jag har snittat ner mig idag på bra nivåer och det kan bli mer imorgon. Ingen idealisk position man hamnat i, då man riskerar att binda upp kapital, men jag känner mig rätt så trygg ändå.

Inför veckan som kommer

Efter fredagens nerkörare mot 954 så tycker jag att läget klarnat upp något!
Det står klart att 950 inte kommer bli något annat än en tillfällig botten och kommer brytas förr eller senare, men nersidan just nu känns samtidigt begränsad för tillfället och urblåsningsscenariot tycker jag känns mer avlägset nu. En urblåsning borde isåfall rimligen triggas av  en överaskning i ett läge där marknaden börjat se en ljusning. Då återstår konsolidering eller svag uppgång!
Noterbart är att FED troligen sänker styrräntan den 30:e vilket borde ge en viss positiv effekt fram tills dess. 
Min tanke är att det toppar ur isamband med det och söker sig neråt igen.

DOW och NASD har sökt sig neråt och stöter snart på nya stödnivåer, medan vi ligger kvar över 950 fortfarande.
Det gör att konsolideringsteorin känns betydligt starkare för tillfället. Trots nergången i USA i fredags, så tror jag alltså inte på någon större nergång på OMX i början på denna vecka. 950+-5 p känns mer troligt och därefter vändning upp igen mot 980 +-5 p. Möjligheten finns fortfarande att vi får en positiv trigger(FED) som leder till en svag uppgång. Noterbart är även att RSI 14 på DOW ligger under 22 och på NASD COMP 17,5. Det är exeptionellt låga RSI värden och indikerar en kraftigt översåld marknad.

Efter många missade affärer och lite oflyt med timingen i början på året, så tycker jag ändå att man börjar ana en ljusning. Vinsten kunde varit betydligt större om marginalerna varit på min sida. Köpte bla. Eric B på 13,75 och blev sedan utstoppad på 13,79 varpå aktien steg till 14,86 dagen efter. Då bli man inte glad på sig själv!

Under nästa vecka


Strategi

Igår fick vi ännu en dag, då OMX vek ner sig på slutet. Positiva triggers lyser änsålänge med sin frånvaro och risken på kort sikt för egen del är att vi etablerar oss på dessa nivåer för att sedan fortsätta ner ytterligare.
Vi skulle kunna få en konsolidering i intervallet 950 och 980, där sedan utbrottet troligen kommer neråt.
Jag tycker det är relavant att ha detta scenario i åtanke!

En strategi som jag funderar på isåfall är att nu köpa hälften BEAR runt 980 och hedga mig.
Får vi den stora urblåsningen ner mot 870-900, så säljer man BEAR och ökar ytterligare i BULL. Får vi den väntat svaga uppgången mot 1020-1040, så säljer man BULL och ökar i BEAR.

Vad tros om denna strategi?

Graf OMX

I den här grafen finns förklaring till att jag varit negativt inställd till börsen de senaste månaderna,
image3

Psykologi!!

Mina kortsiktiga analyser funkar inte sedan en vecka tillbaka!
Nivåerna ligger rätt och tidsperspektivet känns rätt, istortsett allt pekar på upprekyl, men upprekylen kommer inte ändå. Varje försök till uppgång pressas effektivt tillbaka!

Rent logiskt, så har vi sedan länge prisat in en kommande reccesion och nu när fakta börjar strömma in som bekräftar det negativa, så blir det svårt att bryta pessimismen. Rädslan är svår att bli av med sålänge det strömmar in negativa nyheter!

Efter att ha funderat igenom situationen, så ser jag 2 alternativ idagsläget som kan inträffa inom den närmsta tiden.

1: Vi behöver en positiv trigger! Något som får marknaden att komma över den värsta rädslan och som får säljarna at vilja ha lite bättre betalt. En liten gnutta girighet! Det kommer fortfarande finnas ett latent säljtryck, men kurserna söker sig uppåt under låg volym tills rädslan tar överhand igen.

2: Vi får en urblåsning under hög volym! Marknaden kapitulerar och rädslan förbyts i panik. Vi når nivåer, där fyndköparna kommer in på allvar och det negativa anses diskonterat. Den rädda delen av marknaden har sålt av och girigheten tar överhanden för en längre period och driver kurserna uppåt igen.

Oavsett vad som händer, så ligger jag kvar i positiv position! Eftersom jag inte skulle kunna tänka mig att blanka på dessa nivåer, så finns heller ingen anledning att göra mig av med mina Bull.

Urblåsning??

Volymen idag var hyffsad, men inte så av karaktären urblåsning. Tycker ändå att vändningen idag vid kanalbotten i OMX ger positiva signaler på kort sikt. Samma mönster gick igen på DOW och NASD, så det ser positivt ut för fortsättningen av veckan om än lite skakigt. Det är faktiskt märkligt hur det ofta tenderar att vända när allt känns som mest pessimistiskt rent fundamentalt på börsen.

För egen del har det tankats en nästan ohälsomsamt stor andel XACT BULL på dippen idag, så nu är det bara uppgång som gäller ;-)

De indikationer jag har nu är att DOW söker sig upp mot 12900, vilket borde ge stöd åt OMX.


Köpläge på kort sikt!

Det börjar se väldigt översålt ut för tillfället på kort sikt. Om man tittar på USA index, så har vi varit nere och vänt på tänkbara bottennivåer. Om man tittar på NASD COMP så är intervallet 2400-2440 väletablat med stödnivåer. För DOW JONES, så har indexet varit nere och vänt vid augustibottens nivåer, samt vid kanalbotten i den neråtgående trenden från oktober. Nu närmast hoppas jag på en uppgång i USA som ger stöd åt OMX i veckan. jag ser en potential på ca 3% på DOW och OMX tror jag kan repa sig upp mot 5%.

Imorgon tror jag att OMX söker sig fortsatt neråt efter utvecklingen i fredags i USA. Ner mot 966-977! Jag kommer försöka köpa på mig ytterligare XACT BULL på bra nivåer. Jag gör bedömmningen att OMX bottnar ur imorgon och söker sig upp mot intervallet 1040-1060 i veckan.

Det ser dock INTE bra ut på längre sikt, då jag räknar med fortsatt fall, men kortsiktigt kan det vara ett bra läge att tjäna lite snabba pengar! Planen är att växla över till XACT Bear i intervallet 1040-1060 på OMX.

Välkommen till min nya blogg!

Hej och välkomna!

Den här bloggen är tänkt som en plats där man kan ventilera sina tankar om börsutvecklingen.
Jag kommer löpande att uppdatera med analyser på främst Index men även enskilda aktier på stockholmsbörsen.
Som namnet på bloggen övslöjar så sysslar jag huvudsakligen med swingtrading och huvudsakligen i XACT BEAR/BULL som följer OMX terminen. Jag kommer även löpande att redovisa mina affärer och utvärdera dessa i efterhand.

RSS 2.0