NASD öppnar med gap ner!

NASD öppnar idag ner med ett kraftigt gap från 2331 och är återigen inne i konsolideringsintervallet.
På senare tid medans indexet befunnit sig inom konsolideringsintervallet, så har gapen oftast stängts redan samma dag eller dagen därpå. En gapöppning har närmast varit att betrakta som en köpsignal.

Alla som läst vad jag har skrivit tidigare vet att jag räknar med fortsatt nergång och det är inte omöjligt att vi denna gång får ett kontinuation gap, vilket isåfall indikerar början på fortsättningen ner.

Anta att uppgången uteblir idag och det blir bara ett halvhjärtat försök att stänga gapet och nergången istället fortsätter ner och förbi 2280 och stänger nära dagslägsta.
Anta även att den på senare tid mycket låga volymen ökar rejält under nergången..... då har vi indikationen jag har väntat på!
Marknaden kommer åter kastas in i ett läge av rädsla och osäkerhet.

Motsvarigheten till 2280 på OMX är 940 och om denna nivå passeras, så har vi en hel rad med falska köpsignaler i många LCAP.

Mycket antagande och spekulationer och möjligtvis en gnutta önsketänkande, men det är mycket vanligt att nergångar startar på det här viset.

Fortsättning följer!

image22

Snart är det läge!

Ligger nu likvid och avvaktar!

ABB, SANDVIK, NORDEA, HM, VOLVO har brutit sina motstånd och närmar sig det som jag tror är toppen.
Som motvikt har vi AZN som brutit ner, men närmar sig det tillfälliga stödet vid 239.
ERICoch TELIA följer med änsålänge.
Volymen indikerar att uppgången är dåligt förankrad hos marknaden!

Övervikt upp alltså som det ser ut, men vi börjar närma oss toppen.
Hade gärna sett ett rejält ryck upp nu, så det dunkar i taket ordentligt ,-)

LCAP analys

Här är lite riktlinjer inför veckan som kommer i ett par av de största aktierna i OMX index.
Eftersom den generella utvecklingen är ytterst oviss, så är även enskilda aktier osäkra investeringar.
Riktningen generellt bestämms mereller mindre av de amerikanska/asiatiska börserna, men genom att analysera individuella aktier, så hoppas jag få en bättre insikt om styrkan/svagheten i OMXS 30.
Kan även tänka mig att prova några affärsförslag om tillfälle ges i veckan!

AZN(248) : Befinner sig i en konsolidering där 252,50 kr utgör taknivån och 248 kr utgör botten.
Ett utbrott upp och etablering över 252,50 indikerar fortsatt uppgång mot 260,50 kr-265kr, vilket skulle ta aktien upp mot taknivån i en flagg formation. Mycket högre än så tror jag inte att aktien stiger innan det är dags för den avslutande nergången mot 220-239 kr.
Ett utbrott och stängning under 248 kr indikerar en fortsättning ner mot minst 239 kr kanske ner mot 220 kr.
Aktien stängde precis vid bottenivån i fredags!
I mitt tycke har aktien begränsad fallhöjd på långsikt (ca 220kr) och står troligen inför en större vändning upp snart.
Kraftigt översålda nivåer och troligen bästa köp/lägst risk i det här gänget på lång sikt!

ERIC B: Den långa trenden är tveklöst ner. Om vi får en vändning upp de närmsta dagarna och stänger över 14,20 kr, så indikeras dock fortsatt uppgång mot 15,50 kr. Är volymen dessutom kraftig, så kan det bli mer på uppsidan.
På nersidan bevakas 13 kr. Stängning under denna nivå och det mesta pekar på fortsatt nergång mot 11,50-12 kr.
Det finns en möjlighet att aktien kan repa sig om 14,20 passeras och volymen stödjer uppgången.
Några signaler är dock inte på plats ännu!

HM(337,50): Trenden är osäker på både kort och lång sikt. Vi fick dock ett utbrott ner ur en triangelformation i januari, men vi skulle kunna få ytterligare ett retracementmove upp mot utbrottsnivån på kort sikt.
Etablering under 325 kr indikerar fortsatt nergång mot minst 290kr.
Etablering över 346,50 kr indikerar fortsatt uppgång och avstämmning av utbrottsnivån 375 kr.

NDA(91): På kort sikt ligger vi en upptrend/konsolidering med tak runt 100 kr och botten runt 88 kr.
Etablering över 93 kr indikerar att aktien söker sig mot taknivån igen, medans en vändning ner och brott av 88 kr indikerar fortsatt ner mot minst 80 kr. en första indikation på detta är en etablering under 91 kr.
Utvecklingen ser oroväckande ut!
Jag tror inte att aktien har nått botten på lång sikt.

TLSN(46,30): Bröt i veckan ner från en tillfällig konsolidering och bröt samtidigt den långa upptrenden och avslutade riktigt svagt. Närmast stöd vid 44,50 kr som jag bedömmer som ganska starkt. Tror vi får en upprekyl härifrån och upp mot 48-49 kr igen för test av utbrottsnivån. Kortsiktigt översåld, men svaga indikationer på lång sikt.

VOLV B(88,75): Befinner sig i en klart utstakad negativ trend på lång sikt. För tillfället har aktien stött i botten och konsoliderat i intervallet 80,50 kr - 93,25 kr. Det här är i de flesta fall en fortsättningsformation, där utbrottet brukar komma i den rådande trendens riktning. Lyckas aktien dock bryta sig ur formationen uppåt under hög volym, så ligger vägen öppen upp mot 103-105 kr och test av den fallande trenden. Fortsättningen inom formationen indikerar närmast nergång mot bottennivån.

SAND(97,75): Aktien har aldrig brutit ner från sin stigande långsiktiga trend!
Den medellånga trenden från oktober pekar dock ner och vi fick senast i veckan en avstämmning vid taknivån 105,50 kr. Denna taknivå ligger nu vid 104 kr. Det mesta pekar på fortsatt nergång i veckan och att aktien söker sig ner mot det stigande långsiktiga trendstödet vid 88kr. Skulle det vända tidigare och bryta 104 kr, så indikeras en ny köpsignal i aktien. Vid etablering och stängning under 88 kr, så har aktien triggat en kraftig säljsignal som kan ta aktien ner mot 70 kr. Dålig risk/reward idagsläget!!

ABB(147,75): ABB är svåranalyserad! Min bedömmning är att aktien kan stå inför en korrigering neråt på lite längre sikt. Jag har identifierat en fallande trend från oktober, där taknivån ligger vid ca 156 kr idagsläget.
Troligen är aktien nu påväg neråt för att testa av stödnivåer runt 120-125 kr. Etablering och stängning under 144 kr indikerar detta! Etablerar sig istället aktien över 156 kr, så fortsätter den troligen upp mot ca 170, där vi har ytterligare ett fallande trendmotstånd.

Affärsförslag:

TLSN: (ej aktuell längre, målkurs uppnådd redan)
Köp om aktien når 44,50-45 kr.
Målkurs 48 kr
Stopp/loss 44 kr
Risk/Reward 0,5/3


AZN: (Avslutad -1%)
Köp nu 248 kr
Målkurs1 = 252,50 kr / Målkurs2 = 260 kr
Stopp/loss 245,50 kr
Risk/Reward 2,5/4,5 eller 2,5/12


Triangeldrama

Idag hände det som jag varnade för igår!

2300 nivån på NASD bröts tidigt och vi fick en nergång på 35 p istortsett utan rekyl och sen kom köparna in igen på slutet och indexet tokrusade upp mot 2300 igen. Falsk säljsignal?? Svaret kommer inte förrän på måndag tyvärr!
Etablering över 2300 och det fortsätter troligen upp mot 2340 minst eller ner och brott av 2265 och vi har istället årslägsta som första mål.

Magkänslan säger dock fortsatt uppgång och fortsatt konsolidering fast i ett bredare intervall.
Köpsidan har kommit ur den här dagen med stärkt självförtroende!

NASD Graf

Det har svårt för att bestämma sig!
image21

Värsta sortens konsolidering på NASD. En triangel ger för det första inga klara indikationer på vilken riktning utbrottet kommer.
Sen blir det ofta falska signaler, där intervallet bara justeras och breddar sig. Volymen kan vara en bra indikation på att utbrottet är äkta annars rekommenderas att avvakta vändning tillbaka och ett test av utbrottsnivån.

USA vände ner.

Det blev visserligen bara en blygsam nergång idag i USA, men om man ser hur optimismen i öppningen helt kom av sig, så är indikationerna negativa inför morgondagen! Vi fick idag keyreversals ner som vanligtvis är pålitliga signaler om fortsatt nergång. Nu är jag av uppfattningen att vi fortfarande befinner oss  i ett konsolideringsintervall och därför drar jag inte några större slutsatser av denna keyreversal ännu.

Nivåer att bevaka imorgon är 2290 på NASD och 12300 på DOW. Får vi etablering och stängning under dessa nivåer, så pekar det mesta på fortsättning ner mot årslägsta och förmodligen lägre.
Vill dock se ett klart utbrott ner först!

OMX imorgon kan bli en dyster historia trots att det bara blev en blygsam nergång i USA.
Som jag noterade igår, så skedde uppgången under väldigt låg volym.
Imorgon är säljarna troligen tillbaka och då finns risken att OMX justeras ner rejält.
Får vi även negativa terminer framåt eftermiddagen, så ser det riktigt negativt ut!
KPI som kommer 14.30 imorgon får troligen stort genomslag inte minst om det är högre än väntat!
KPI kan bli spiken i kistan om det faller ut negativt.

2,4% upp idag!

Idag steg OMXS 30 med 2,4% och volymen var samtidigt den lägsta sedan mellandagshandeln!

Den etablering och stängning strax över 960 som vi fick idag går inte dra några större slutsatser av med den volymen. Den här uppgången borde ha skett till betydligt högre omsättning.

Imorgon har vi motstånd vid dagens högsta nivå 964 och 980.
Min ursprungliga tanke var att en etablering över 960 nivån är en indikation på fortsatt upp mot ca 1010.
Kanaltaket ligger nu runt 1015 och närmar sig 1020 i veckan. Samtidigt har vi ett nytt motstånd att ta hänsyn till.
Den långa fallande trendlinjen från oktober ligger imorgon runt 1010 och denna bedömmer jag som ett starkare motstånd. För att orka stå emot vinsthemtagningar på vägen, så måste volymen öka annars kommer vinsthemtagningarna bli snabba och riskabla. Hela uppgångscenariot känns väldigt vanskligt som sagt!

Den nedre gränsen som indikerar att nergången fortsätter ligger imorgon runt 920 p och närmar sig 930p mot slutet av veckan.

OMX analys

Förra veckan var spännande och utvecklingen följde det negativa scenariot till punkt och pricka mer eller mindre. Studsarna på OMX och NASD kom nästan exakt där jag förutspått och reaktionen ner kom oxå.
Bilden på DOW har etsat sig in på näthinnan och utvecklingen jämfört med förra toppen är skrämmande lik.
Det finns en sak som skiljer scenariona åt dock som jag förbisett tidigare. Volymen under första delen av återhämtningsfasen var mycket stor förra gången för att sedan helt dö ut. Köparna kanske brände sitt krut den dagen och sen fanns det inget som höll tillbaka nergången.
Vad kan vi vänta oss inför kommande vecka då?

Den normala rörelsen med utgångspunkt ifrån att vi befinner oss i en konsolidering som illusrerats i tidigare chart är från denna punkt UPP mot ca 1010-1020 på OMX, volymen stödjer denna rörelse fullt ut, men vi har precis som vid förra toppen inte fullföljt rörelsen upp utan vänt ner i förtid.
Detta ger oss 2 triggernivåer som mycket väl kan komma att brytas i veckan och trigga igång en större rörelse.

På uppsidan har vi 960 p:
Etablering över denna nivå indikerar att vi återgår till den normala rörelsen upp mot 1010-1020 p inom konsolideringsintervallet. Sedan bär det av neråt igen!

På nersidan har vi 915p:
Etablering under denna nivå indikerar att säljarna menar allvar med vändningen ner från 968 i torsdags.
Troligen fortsätter då nergången mot 800 med första mål vid förra botten 875.
Ytterligare stöd på väg ner är 921 och 930 på kort sikt, där en uppreaktion kan ta vid.

Oavsett vilken väg vi väljer på kort sikt, så är jag fortfarande övertygad om att botten inte är nådd än!
Det är bara en fråga om hur lång tid det tar innan fortsättningen kommer.
Det går att spekulera på uppgång mellan varven, men det känns osäkert.



Vad är det som ska kunna trigga igång en sådan rörelse neråt från denna nivå kanske många undrar?

Jag skulle vilja summera ihop händelse förloppet hittills som såhär:

Fas1: Subprimeoro
Fas2: Reccesionsoro

Fas 3 som kommer blir troligen en mer eller mindre rent spekulativ fas, där psykologin står i centrum.

Man skulle kunna jämföra med uppgången i slutet av 1999, där man fick använda fantasin för att hitta nya positiva triggers. På samma sätt skulle en oväntad initial nergång ställa marknaden och man försätts i ett läge av stor osäkerhet, där kurserna går ner och portföljerna når nya årslägsta utan att man har någon riktigt bra förklaring till det.
I jakt på förklaringar, så koncentrerar sig marknaden merochmer på det negativa nyhetsflödet och allt går väldigt snabbt. Det logiska tänkandet hos stora delar av marknaden förbyts merochmer till ett stort frågetecken inför det som sker. Var finns botten??? Tillslut eskalerar nergången och når sin botten när det ser som mörkast ut. Köparna kommer tillbaka på allvar och pressar snabbt upp kurserna igen till samma nivåer som innan fas 3 inleddes.

Test idag.

Idag kommer vi troligen få se test av lite viktiga nivåer i indexen.

970 på OMX
2380 på NASD
12650 på DOW

Etablerar det sig över dessa nivåer, så indikeras:
1010 på OMX
2450 på NASD
13000 på DOW

Vad som händer om det toppar och vänder ner har jag redan redogjort för.
Även om det lyckas etablera sig över dessa nivåer, så innebär det inte att det är köpläge på lång sikt utan att vi är tillbaka på ruta 1 efter urblåsningsdagen 22/1.

Jag kunde inte hålla mig borta från björnarna trots att jag skulle avvakta, vilket man kan få betala priset för idag.
Endast 10% i bear dock bevakar 970 nivån idag.
Jag lägger in den gamla grafen över OMX.

Skarpt läge!

Nu gäller det att hänga med i svängarna!
Gick ur mina BULL idag med god förtjänst på kort tid och avvaktar nu utvecklingen.

Än sålänge så utvecklas det enligt plan och nu gäller det att vara uppmärksam. Trendlinjerna som kan dras via botten 22/1 och gårdagens botten tror jag är bra indikationer. De bör inte passeras vid ett fortsatt positivt scenario.
OM detta är botten, så ska det rimligen fortsätta avancera starkt i detta läge!
Om det däremot toppar ur nu direkt och vänder ner och bryter dessa trendlinjer, så ser det mörkt ut.
Volymen på OMX var inte hög trots ett ganska stort avancemang idag!

Har inga bra nivåer denna gång att ta negativ position vid uppgång utan avvaktar svaghetstecken och brott på nersidan.


Spännande vecka väntar!

Under kommande vecka kommer jag hårdbevaka börsen!
Vi har fått tydliga svaghetstecken under den gångna veckan och stora nergångar.
Min bedömmning är att börserna kommer försöka repa sig veckan som kommer.
Jag köpte lite bull i fredags, men kommer troligen växla över till Bear i nästa vecka.

Det har varit en lite lugnare period nu och inte samma domedagsstämmning som för några veckor sedan.
Man läser ganska ofta om analytiker som tror att det "snart" vänder upp, men det märks inte på börsen.
Det kommer inte in några fyndköpare på bred front av volym och kursutvecklingen att döma.

Put your money where your mouth is optimists!

Annars blir utgången troligen detsamma som i början på januari och då ska jag vara med på nergången till
800 på OMXS 30.

Graf Dow Jones Index

image11

Börjar närma sig köpläge!

Det optimala vore om USA idag fortsatte ner och stängde lågt, men inte för lågt. Runt 2240.
Då hade det varit klockrent köpläge imorgon i STHLM OMX 900-910 förutsatt att vi följer USA.

Det mesta pekar dock mot att USA kommer dra sig så sakteliga uppåt ikväll, men eventuellt kan fortsättningen ner komma redan senare ikväll. Annars blir det i början på nästa vecka.

Oavsett, så närmar det sig en upprekyl nu på Stockholmsbörsen!
Jag är dock förberedd på negativa överaskningar på nästa uppvåg och det är inte läge att bli girig.

Ras imorgon! Del2

Med samma motivation som i gårdagens inlägg!
Osannolikt att OMX kunde stänga runt nollan idag efter utvecklingen i USA och Asien, men imorgon går det inte!
HM och Eric kommer vara blytunga!

Egentligen hade det varit klockrent att köpa Bear idag, men man blir lite konfunderad när det inte beter sig som man trott. NASD stängde 60 p ner jämfört med när STHLM stängde! NASD -4,2% efter 2 dagars handel och OMX + 0,5%??

Ras imorgon!

Det blir ner imorgon...det kan tillochmed bli mycket ner imorgon!
900-910 är inte omöjligt!

USA börsen gav inga indikationer på vändning annars hade det varit guldläge att gå in i Bull imorgon runt 900-910 på kort sikt. NASD låg länge och vägde vid 2320, men bröt sedan ner och stängde under.
Nästa stöd på NASD har jag nu istället runt 2230, vilket innebär att det skall ner rejält framöver.

Som jag nämnde innan idag, så är det troligen början till fortsättningen ner vi ser nu!
image10


Down we go!

Ser inte bra ut på NASD! Räknar med fortsatt ner mot 2320 ikväll och vi har brutit det som kunde ha blivit en kortsiktig upptrend genom att inte 2360 höll. Därefter blir det troligen en upprekyl igen mot 2380.

Ligger nu i ett konsolideringsintervall med topp runt 2430 och botten runt 2320. Etablering under 2320 innebär en ny säljsignal och fortsatt nergång mot ca 2230 i första hand, men ger långsiktigt signal om fortsatt ras.
Om man tittar på DOW, så ser det än mer oroväckande ut! Vi har idag nuddat korta trendstödet  vid 12400. Sista livlinan är 12225 idag!
OMX bröt 960 och ligger nu i en flaggformation. Botten i denna ligger ungefär vid stängningskurs idag 945 imorgon. Brott av denna nivå signalerar för fortsatt nergång mot 900-915. Då har vi den ursprungliga formationen som jag först identifierade som möjlig efter urblåsningen 22:e. se tidigare graf!

Tycker det ser illavarslande ut på lite längre sikt. Får vi nergången mot 910-920, så är det en setup för fortsatt ras! Troligen läge att sälja/köpa Bear på nästa upprekyl!

Uppgången kom av sig!

Det blev inte mycket till fart och jag ligger fortsatt kvar i BULL.
NASD ligger och balanserar mellan 2400 och stödet vid 2390 i skrivande stund. Även om 2390 faller, så har vi ett kort stigande trendstöd vid 2360, där det borde vända upp igen. Motsvarande nivå på OMX är 960.
2360 på NASD och 960 på OMX kommer troligen inte att brytas, men OM så blir fallet, så är det ett klart svaghetstecken.
Mest troligt idagsläget är alltså att uppgången fortsätter mot 1020-1040, när vi är klara med denna rekyl.

Atlas Copco, Nordea, Volvo, Scania, Astra och Sandvik slutade på plus och resten slutade oförändrat eller ner.

Uppgång väntas!

Efter stora uppgångar i Asien, så väntas OMX öppna upp idag. Tror även att det finns förutsättningar för USA att öppna upp, men risken är stor för rekyl i USA senare ikväll. Om jag får tillräckligt bra betalt idag, så går jag ur BULL förmodligen redan på morgonen. Mycket möjligt att OMX sedan fortsätter upp mot 1020-1040, men det är inte läge att bli girig i BULL nu om man kan få en bra vinst på kort tid.

Largecap i veckan

Har kollat över det tekniska läget i några av de större aktierna som ingår i OMXS 30.
Det finns gott om fallhöjd kvar i många aktier och det känns som att det är säljläge om vi får en generell uppgång i veckan som kommer.
Rapporterna fortsätter strömma in och naturligtvis är de tekniska indikationerna osäkrare än vanligt i dessa aktier! Överlag känns det som de lite tyngre rapporterna både från Sverige och USA kommer onsdag -torsdag tillsammans med viktig statistik.

Bankerna ser ut att kunna hämta sig lite! SEB och NORDEA i spetsen och Swedbank och SHB ser lite svalare ut.
SEB har rapport på torsdag.

HM, Atlas Copco, ABB och Sandvik  tog ett rejält ryck i fredags och har goda chanser att fortsätta upp i veckan.
ABB och Atlas Copco(rapport) har mest potential i veckan följt av HM och Sandvik som troligen inte gör några jättelyft. HM ser lite vansklig ut...kan bli en upp/ner historia i veckan!

Scania, Ericsson, Volvo och Telia ger blandat intryck. Noterbart är att Telia i fredags handlades över det starka motståndet vid 57,50 kr och har rapport på fredag. Osäkert vilka effekter lördagens nyhet får i Volvo annars såg det positivt ut i fredags. Volvo har rapport på onsdag. Eric hänger troligen med upp vid en generellt positiv utveckling, men här finns fortsatt fallrisk! Ericsson ska försöka charma marknaden lite på tisdag och det kanske kan ge viss positiv effekt. Scania har rapport på onsdag.

Astra ser inte speciellt bra ut på kort sikt, och bottnar troligen tidigare än övriga aktier. Kan dock troligen gå bättre än index på ett par månaders sikt.


Positiva indikationer

Även om OMX inte riktigt förmådde etablera sig över 980 idag, så tycker jag att vi fått positiva indikationer.
Volymen var klart godkänd under uppgången!
Om man ser på fortsättningen i nästa vecka, så är det möjligt att vi får en rekyl på måndag. Den trendlinje som jag ritat ut i grafen nedan har goda chanser att ge stöd och jag räknar nu fortsatt uppgång.
Tror dock att målintervallet skall skruvas ner ett snäpp till 1020-1040.
Inköpt BULL idag och ökar på måndag om bättre läge ges.

NASD och DOW ser i skrivande stund ut att dra sig neråt ikväll, men det ser överlag positivt ut även där.

Trevlig helg!

RSS 2.0