Motreaktion

Stödet vid 610p höll på OMX och det vände upp i USA. DOW hade 100p kvar ner till 7000p, men motreaktionen kan ta fart redan nu.
Jag räknar med fortsatt upp idag i Sverige och motstånd återfinns vid 636 och 649p.

Det känns inte lika självklart längre vart vi skall ta vägen på medellång/lång sikt, då USA indexen är nere på mina målnivåer. Att DOW ska vända på nästan exakt samma nivå som 2002 känns dock lite för bra för att vara sant utan det mesta lutar åt att denna botten blir putsad på nersidan.
Det blir till att avvakta och studera kraften i den här motreaktionen upp. Skulle USA indexen konsolidera här nere, så ökar risken för en fortsättning ner.

Det som känns mest troligt är en kortvarig motreaktion upp och sen fortsatt ner.


Fortsatt ner i USA

Både DOW och S&P befinner sig nu på 1997 års nivåer.
DOW har nästa stöd vid ca7000p, där jag räknar med en kollektiv motreaktion upp.

I min tidigare prognos, så hade jag räknat med att OMX skulle följa med ner i denna nerrörelse, men vi har fortfarande god marginal ner till botten i triangelformationen och lägstanivåerna från oktober.
USA befinner sig nu i fritt fall, vilket gör den långsiktiga prognosen osäker.

Min bedömmning är att USA indexen kan gå ner lite till på kort sikt och sen konsolidera alternativt inleda en bottenformering på lite längre sikt.

Det tar emot att spekulera i fortsatt ner på lång sikt, men änsålänge syns inga tecken på vändning och då får man utgå från att trenden kommer fortsätta tills motsatsen är bevisad.

På kort sikt pekar dock det mesta åt fortsatt ner mot stöden vid ca 570 eller 610p på OMX och sen en återhämtning igen.


Börsläget

Det negativa humöret håller i sig.

OMX har ändå gått relativt bra gentemot andra index. Om man tittar på DOW, så passerade vi i förra veckan botten från november och är nu nere på nya årslägsta. DOW vände i fredags ca 50p över bottennoteringen från 2002. NASD och S&P har en bit kvar ner till årslägstanoteringarna. Jag tycker mycket lutar åt att DOW kommer passera den bottennoteringen närmsta tiden, medans NASD och S&P kan hitta stöd vid sina årslågsta.
Om man tittar på OMX, så har vi stöd vid 618-620p och 605p. Botten i konsolideringen återfinns nu vid 575p och stiger.

I veckan som kommer siktar jag på en bottenkänning i början på veckan för att sedan fortsätta ner framöver.

Åt fel håll igen

Vi bröt idag igenom botten igen och det är nu andra gången på raken som det går åt fel håll.
Jag ser det som så att vi nu har avverkat felmarginalen och förhoppningsvis ska det vara lite mer "lättanalyserat" framöver.
Den mest troliga förklaringen till utvecklingen är att marknaden nu kastas mellan hopp och förtvivlan från vecka till vecka i en helt oviss marknad som åskådliggörs av den konsolidering som vi befinner oss i sedan oktober.

Jag provade Bull idag vid 655p, men blev utstoppad med en mindre förlust.

?konsolidering?

Jag talar mycket om konsolideringar, men det är kanske inte alla som förstår innebörden av detta?

Jag ser en konsolidering som en relativ jämvikt mellan köpare och säljare.
De stora rörelserna sker oftast under en kort period och en stor del av tiden befinner sig börsen i en sidorörelse som jag benämner konsolidering.
Dessa konsolideringar kommer oftast tillstånd efter en kraftig föregående rörelse och då ser jag oftast denna jämvikt som ett tecken på etablering. Om kursen etablerar sig efter en kraftig föregående rörelse, så kan man oftast konstatera att rörelsen var befogad och ej en överreaktion.
Denna jämvikt uppstår, då både säljare och köpare anser att de gör en bra affär.

Som regel, så fortsätter rörelsen i samma riktning som innan konsolideringen start, men det finns även omslagsformationer som mynnar ut från en relativ jämvikt i marknaden.
Som regel så minskar volymen efterhand som konsolideringen bildas.
Ju längre tid en konsolidering pågår ju större betydelse.

Sen finns det kortsiktiga konsolideringar och långsiktiga konsolideringar. Just nu befinner vi oss i en långsiktig konsolidering efter nergången i oktober och i en kortsiktig konsolidering efter uppgången i början på februari.
Tolkningen blir således att det kan komma mer på uppsidan på kort sikt, medans det på lång sikt troligen fortsätter ner.


OMX står sig

Trots nergången idag, så tycker jag ändå att det ser övervägande positivt ut.
Jag avvaktar någon dag till och bevakar 650-655p på nersidan och 680p på uppsidan.
Dessa nivåer ser jag som golv och tak i en flaggformation som troligen kommer brytas uppåt.

Tänkbar entry är alltså ca 655p med en tight stopploss eller avvakta brott och etablering över 680p för en säkrare signal.
Motstånd finns sedan vid 695 och 704p, men dessa bedömmer jag som svagare nu.
650-655p känns som ett starkare stödintervall nu och här under bör vi inte etablera oss.


Ras i USA

Det backar tillbaka kraftigt i USA ikväll och jag räknar med fortsatt ner mot 650p på OMX indexet, där vi har taket i den konsolidering vi bröt i fredags. Sålänge denna nivå håller sig intakt, så ser det fortsatt positivt ut på kort sikt.
En relativt normal rekyl efter den tidigare uppgången mot taknivån.

Volymerna är fortsatt låga om man ser det över ett längre perspektiv och ger inte den vägledning man kunde önska ur positivt perspektiv.

Vi bör ej etablera oss under 650p igen och definitivt inte under 600p, då är det ridå ner igen.
För att indikera styrka, så bör vi vända över 650p och bryta 695p på uppsidan.

Jag var nära att ta position idag, men väntade för länge.


Utbrott upp

Nu fick vi ett utbrott upp, vilket inte tillhör vanligheterna vid den typ av konsolideringar som vi hade.
Kanske är detta en indikation på att något håller på att hända.

Läget är nu förändrat och jag måste göra en helomvändning på kort sikt. Iochmed att vändningen på nersidan kom ovan botten i konsolideringen från oktober och vi nu fick ett utbrott upp, så räknar jag med att att vi söker oss upp mot 695p, där vi har ett ganska starkt motstånd i form av taket i konsolideringen från oktober. Iochmed att utvecklingen blev som den blev, så kan jag tillochmed tänka mig att 695 och tidigare toppen vid 704p får stryka på foten här vad det lider.

Dock vill jag inte gå så långt som att hävda att botten är nådd. I intervallet 720-760p har vi ett flertal motstånd som kan sätta stopp för upprörelsen. Det kan mycket väl bli så att vi får ett falskt utbrott från den triangelformation som vi befinner oss i sedan oktober och över går i en annan typ av konsolidering.

Det gäller nu att hålla koll på volymen. Om vi får ett utbrott upp under hög volym, så kan det vara en indikation på att något håller på att hända med den långsiktiga trenden. Vändningen ner år 2000 kom efter en liknande triangelformation som vi nu befinner oss i. Om vi fortsätter upp under låg volym, så är dock risken stor för falska köpsignaler.

Det finns ett köptryck nu och det verkar som att marknaden börjar prisa in en vändning till hösten eller början på nästa år.
Hurvida detta kommer hålla vågar jag inte sia om än. Vändningen kommer ju oftast och tar marknaden på sängen, vilket leder till att allt fler hoppar på efterhand och man får en väldigt utdragen uppgångsfas i början.
Vi får se om det utspelar sig på detta sätt.
Men som sagt tidigare, så finns det flera motstånd på vägen som skall brytas för att vi ska se den styrkan i marknaden.

Rent fundamentalt/psykologiskt känns det som att det är köpläge, då allt är totalt katastrofalt i ekonomin och aktiemarknaden har tagit ofantligt med stryk.
Ur tekniskt perspektiv finns det vissa indikationer på att botten är nära, men inget konkret att gå på enligt min analys.
Huvudtesen är att trenden är ner tills motsatsen är bevisad.

Marknaden vill upp

Efter dagens slutrally, så tolkar jag det som att marknaden faktiskt vill upp ytterligare.
Det är en för mig helt oväntad utveckling som nu måste tas i beaktning.
Sentimentet verkar ha svängt och man passar nu på att köpa på nergång istället för att gripas av panik.
I skrivande stund står DOW på +1,26% och det mesta pekar på att det kommer fortsätta upp ytterligare ikväll.

I OMX har vi ett kanaltak vid ca 652p. Om vi lyckas etablera oss över denna nivå, så öppnas ett positivare scenario upp på kort sikt. Troligen fortsätter vi då upp mot toppen i den medellånga konsolideringen vid ca 700p.
Fördel för uppåt, även om det negativa scenariot fortfarande lever. Hursomhelst så gick jag ur med hälften idag.
Vid brott av 600p på nersidan, så ser det betydligt mörkare ut.

Möjligheterna känns fler än vanligt.


OMX

OMX bröt tillfälligt igenom kanaltaket idag, men stängde under.
Utvecklingen har varit starkare än väntat och jag borde ha tagit hem vinsten i måndags då vi var nere och touchade vid stödet. Min tanke då var att detta kommer att braka neråt inom kort ändå och jag går in ännu mer på upprekylen.
Jag är nu All in i bear efter att ha ökat idag nära dagshögsta på OMX, men som det känns nu, så kan det bli så att jag går ur position innan veckan är slut.

Som flera har påpekat och jag själv har medgett här på bloggen, så är det något som inte stämmer riktigt med timingen för tillfället. Eftersom jag är övertygad om en fortsättning ner, så tenderar jag att ligga kvar i position istället för att ta hem en bra kortsiktig vinst. Girighet brukar det väl kallas och det är sällan bra när man tradar.

Frånochmed nu, så tänker jag inte hänga med på sådana här ruscher åt fel håll utan det blir kortare affärer och säkrade vinster.

Jag ligger kvar och inväntar raset

Jag ligger kvar i position och om vi följer planen så ökar jag mitt Bear innehav imorgon eller övermorgon.

Känner mig tämligen övertygad om att det kommer bära av neråt i nästa vecka. Tveksamheten har tyglats.
Tänkbar topp imorgon eller övermorgon alltså.
570p på OMX är ett första mål, men troligen ska vi betydligt lägre.

Definitivt läge att utfärda en varning på kort sikt.


RSS 2.0