Börsläget

Det blir dubbla inlägg idag, då läget är mer spännande än på länge.

Jag noterar att DOW och OMXS30 nu är i fas enligt mitt sätt att se på det. Båda indexen har brutit igenom sina konsolideringsbottnar och vänt vid marsbotten. DOW har i skrivande stund repat sig och närmat sig bottennivån vid 11950 som motsvarar 905 på OMX. det är såpass översålt nu att det vore konstigt om det inte kom in fyndköpare och tryckte upp indexen. Även om 905/11950 passeras igen på uppsidan, så betyder inte det att vi har fått en dubbelbotten eller falsk säljsignal utan det är fullt naturligt.
Kan även bli så att indexen fortsätter ner ytterligare och putsar årslägsta för att sedan studsa upp igen över.
868 på OMX är oxå en tänkbar tillfällig botten. Botten är sannolikt inte nådd idag hursomhelst!!

Imorgon är det FED möte igen och ytterligare räntesänkning torde vara helt otänkbart idagsläget.
Det är hög tid att de skiftar fokus till att motarbeta inflationen och stärka dollarn, så oförändrat eller höjning är det logiska steget. Höjda räntor är ju normalt sett inget som börsmarknaden jublar åt, så det blir spännande att se reaktionen.

Brentoljan har legat och pendlat i 2 veckor nu i intervallet 232-238 och här borde det komma ett utbrott snart.
Oavsett den kortsiktiga reaktionen, så är min tankegång att oljan och flera andra råvaror ska upp ytterligare innan bubblan spräcks. Noterbart är att råvaruhypen nu har spridit sig till nya råvaror som tidigare varit svala.
Inflationsskräcken är troligen här för att stanna ett tag till. Att satsa pengarna i räntebärande papper eller råvaror som skydd mot inflation och sjunkande aktiekurser är inget som man skrattar åt längre på börsforumen.

När man tittar i backspegeln, så är det otroligt hur fort sentimentet på börsen kan svänga. För en dryg månad sedan så stod OMX i 1036p, vilket ger en nergång på 14% till dagslägsta idag!!! Då var det nyfödd optimism och nu råder pessimism igen. Appråpå pessimism, så visar dagens statistik på det 5:e lägsta konsumentförtroendet någonsin i USA trots flera extremt stora räntesänkningar på sistone. Samtidigt kommer statistik på huspriserna som pekar på kraftigt fallande priser. Här hemma i Svedala, så verkar fortfarande de flesta anse att detta är Jänkarnas problem...vår ekonomi går fortfarande bra.
Jag tror det kommer hit oxå...inflation och stigande räntor...sjunkande huspriser och minskad konsumtion mm.
I en global ekonomi, så sprider sig ringarna på vattnet.

Jag gillar tanken på att köpa när panik råder, men jag ser ingen panik just nu.
Volymen idag på OMX var tämligen låg trots ett tapp på 3% inledningsvis.
Just på börsen, så tror jag att det finns ett starkt samband mellan kurs och sentiment.
Om indexen etablerar sig under årslägsta, så måste ju läget vara värre än tidigare går resonemanget och då är det lättare att köpa domedagsscenariot än var det var för en månad sedan.

Börspsykologi är ett väldigt intressant fenomen. Jag skulle vilja påstå att rädslan för att förlora pengar tilltar ju närmare vi kryper årslägstanivåerna och det är inte uteslutet att vi även kommer få se panik råda på börsen innan det här är slut.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0