Intressant läge i oljan

Jag har tidigare nämnt 121 & 122$ som stödnivåer för oljan och idag har Brent varit nere vid 121 och vänt.

I grafen nedan syns 2 st stigande trendkanaler.

Den svarta primärtrenden har sin start i DECEMBER 1998 och den röda sekundärtrenden har sin start i januari 2007.
Brent oljan har brutit igenom kanaltaken i båda kanalerna, vilket oftast innebär att trenden accelererar eller når sitt klimax. Eftersom trenden får anses som väldigt mogen, så är det troligen det sistnämnda.
Nu fungerar kanaltaken som stödnivåer på nersidan och som synes i grafen, så har vi redan brutit igenom den röda linjen ovanfrån, vilket är ett svaghetstecken. Brent  har nu närmat sig den svarta linjen ovanfrån, där det även har vänt ett antal gånger tidigare. Noterbart är även att vi har passerat MA100, där det har vänt vid ett flertal tillfällen tidigare efter att ha varit under tillfälligt.

Jag tror att det finns goda möjligheter att oljan repar sig från området runt 120$ och söker sig upp mot det tidigare väletablerade området 132-138$ igen. Om oljan kan etablera sig över kanaltaket (röd linje) igen, så indikeras fortsatt uppgång, men jag tror inte att det kommer hända!
På lång sikt har vi istället ett läge, där vi kan vara under bildandet av en långvarig topp nu.
Säljsignal indikeras om/när oljan sedan etablerar sig under botten i denna nervåg och under det långa kanaltaket.
Första mål är då ca 113-115$, men troligen blir det mer än så på nersidan. Minst 100$ och kanske ända ner mot 80$.
Vi skulle alltså kunna få ett ras ner mot 80 $ idagsläget utan att oljan ens brutit sin långa upptrend(den svarta linjen)
En vågräkning visar att vi nu är långt in i den 3:e uppvågen i både den primära trenden och sekundära trenden.
Normal sett består en upptrend av 3 st uppvågor.

Läser mycket om att oljan har rasat de senaste veckorna, men om man tittar på hela den 10 åriga uppgångsfasen, så ser den senaste nergången ganska obetydlig ut. Vi har haft flera betydligt kraftigare korrigeringar bla. år 2000 & 2006.
Det kan vara dags för en större korrigering igen....det kan tom vara början till slutet på den långa upptrenden, men det vet vi inte än på säkert ett år.

Det krävs ingen större analysförmåga för att inse att slutsatsen i mitt föregående inlägg är i hög grad beroende av att oljan nu håller på att bilda en långvarig topp. Vid ytterligare rusning i oljan, så blir det väldigt svårt för centralbankerna att gå försiktigt fram med räntehöjningarna samtidigt som det höga priset slår ännu hårdare mot konsumenterna.

Imorgon kommer ny oljestatistik som kan trigga en större rörelse.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0